Proiectul DECULT, prezentat de Filiala Sud Muntenia a Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, la Craiova

Joi, 1 martie 2012, ora 10:00, în Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a avut loc o nouă conferinţă din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. DECULT – Dezvoltarea capacităţii instituţionale a partenerilor sociali din domeniul culturii scrise, susţinută de Filiala Sud Muntenia, Craiova. În cadrul conferinţei, a fost prezentat proiectul DECULT, si o prelegere pe tema „E-book”, susţinută de lector Denisa Becheru (Editura Humanitas), o prelegere pe tema „E-business”, susţinută de lector Dan Gîrtan (Editura Aramis) şi prelegerea cu tema „Orientare şi consiliere profesională, analiza SWOT personală”, susţinută de lector Gelu Ioghen (Editura Vox). Evenimentul a fost urmat de o sesiune de întrebări, precum şi de vizitarea Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia a XI-a (29 februarie – 4 martie 2012). Coordonator: Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR). Parteneri: Asociaţia Publicaţiilor Literare şi a Editurilor (APLER), Asociaţia Patronală AGORA (AGORA), Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor-Patronat al Cărţii (ADEPC), Uniunea Editorilor din Romania (UER).

În cadrul conferinţei pe care Filiala Sud Muntenia a susţinut-o la Craiova, în data de 01 martie 2012, s-a dezbătut pe teme de actualitate din industria editorială, printre care: ce înseamnă „E-book”, „E-business”, „Orientare şi consiliere profesională”. Această conferinţă s-a adresat angajaţilor din edituri, propunându-şi să prezinte noi tendinţe în domeniul editorial şi modalităţi de abordare a acestora, performante. Aceste conferinţe vor avea loc şi la Sinaia, Cluj, Braşov şi Timişoara, în primul semestru al anului curent. Conferinţele organizate în cadrul proiectului DECULT în anul 2012 pot fi consultate la pgina web: http://decult.ro/pagina-conferinte.html

“Prezentarea lui Paul Balogh din cadrul conferinţei susţinute de Filiala Sud Muntenia la Bucureşti, a conţinut un capitol intitulat “Ghid de supravieţuire pentru editori şi librari”. De aici, se poate trage concluzia că E-book nu reprezintă o simplă posibilitate de dezvoltare a cărţii într-un viitor neprecizat, ci o realitate, care în America a atins cota de 20% din piaţa de carte. Prin urmare, editorii şi librarii sunt cei care ar trebui să se îndrepte căre E-book, folosind o strategie în care, primul pas este cunoaşterea, acomodarea cu E-book prin folosirea unui E-reader…în calitate de cititori…

Dan Gîrtan a arătat că folosirea internetului în viaţa de zi cu zi, şi cu atât mai mult în afaceri, a devenit un lucru obişnuit, căruia am ajuns să nu-i mai acordăm o atât de mare atenţie…Primim salarii pe card, facem plăţi prin e-banking…ne instruim prin e-learning…ne culegem informaţiile de care avem nevoie de pe diferite site-uri ale instituţiilor…cumpărăm şi vindem produse din magazine virtuale…şi încă multe altele, toate putând să fie incluse generic în …E-business. Deci …”E-” se generalizează…

În cadrul conferinţei, Gelu Ioghen a făcut o paralelă între sistemul de orientare şi consiliere profesională din alte ţări, de exemplu Anglia şi Finlanda, şi cel din ţara noastră, arătând importanţa atât în plan personal dar şi social a acestui serviciu şi limitele implicării statului în acest domeniu… De aici şi întrebarea…dacă nu statul…atunci cine?…ce spune legislaţia?…de ce?…şi ce e de făcut?”, a declarat doamna Lucia Ovezea, Preşedinte al FEDCR.

Advertisement

Go to Smartblog Theme Options -> Ad Management to enter your ad code (300x250)

No comments yet.

Leave a Comment