Concursuri de creatie literara

COMUNICAT
privind
Concursul de creație literară (proză scurtă) „Nicolae Velea”,
organizat de revista Arena literară și Asociația Difuzorilor și Editorilor Patronat al Cărții, ediția a VII-a/2023

Concursul va avea loc în perioada 15 iulie – 15 septembrie și se va finaliza cu ceremonia de acordare a premiilor și de lansare a ANTOLOGIEI concursului în a doua parte a lunii noiembrie, în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, București, 2023

Tematica ediției a VI-a a Concursului va fi LIBERĂ, DE ACTUALITATE(pandemie, război, crize)

1. Pot participa scriitori de limbă română, indiferent de vârstă și de țara de rezidență;
2. Textele (obligatoriu inedite) vor fi scrise în document word/doc, cu diacritice, cu ghilimele românești, paginare A4, font TNR de 12, spațiere la 1,00, vor avea cel mult 5 pg. și vor fi trimise prin e-mail pe adresa, arenaliterara@yahoo.com, până la data de 15 SEPTEMBRIE, inclusiv.
3. Într-un attach separat, autorul va trimite un scurt CV literar și o fotografie bust (obligatoriu pentru cei care doresc ca textele să le apară în antologie), datele de contact – numele și prenumele, adresa de domiciliu și numărul de telefon la care poate fi contactat și precizarea opțiunii de a achiziționa antologia.
4. Jurizarea se face între 15 SEPTEMBRIE-15 OCTOMBRIE, de un juriu format din scriitori de prestigiu.
5. Rezultatele vor fi anunțate în „Arena literară” nr. 31, în alte publicații de profil, pe Facebook(pagina Roșu Nae) și pe Grupul „Arena literară” iar participanților pe e-mail.
6. Se acordă următoarele distincții:
– Marele premiu „Nicolae Velea” constând în publicarea gratuită a unui volum de proză de 100-150 pagini;
– Premiul Special „Mihail Diaconescu”
– Premiul Special „Constantin Stan”;
– Premiul Special „Fănuș Neagu”;
– Premiul Special „Iulia Hasdeu”- pentru cel mai tânăr participant.
Premiiile Speciale constau în diplome, publicarea textelor în revista Arena literară și un set de cărți acordat de ADEPC;
– Trei mențiuni constând în diplome și câte un set de cărți oferit de ADEPC și publicarea textelor în revista Arena literară și/sau în revistele partenere.
7. Cele mai valoroase texte trimise pentru concurs, la propunerea juriului, vor fi incluse într-o antologie.
* Autorii care nu respectă prevederile de la punctele 2 și 3 vor fi excluși din concurs.
**Prețul pentru două ex. din Antologie va fi de 80 lei iar pentru un exemplar-50 lei (inclusiv cheltuielile de transport în țară), urmând ca autorilor care și-au exprimat opțiunea de cumpărare să li se comunice modalitatea de plată.
***Textele autorilor care nu doresc achiziționarea antologiei vor fi jurizate normal, participând la premii, dar nu vor fi incluse în antologie.
**** Textele autorilor care au fost laureați ai edițiilor anterioare vor fi jurizate, însă nu vor fi luate în calcul pentru prenii, dar dacă vor fi apreciate de juriu, vor primi DIPLOME DE MERIT și, în raport cu opțiunea autorilor, vor fi incluse în antologie.

 

 

Revista „Arena literară” și ADEPC organizează începând din anul 2017 concursurile naționale de creație literară „Nicolae Velea” (proză scurtă) și Radu Cârneci (poezie) Concursurile se desfășoară anual și se adresează scriitorilor de limbă română, membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor din România sau ai altor uniuni, asociații, societăți, ligi ș.a. de creație, indiferent de vârstă și de țara de rezidență., care trebuie să participe cu texte inedite, nepublicate în volum, antologii, reviste tipărite ori apărute on-line.

img carte 5 ○ „In domeniul literaturii, la fel ca si in altele, nu exista nici o actiune care sa nu fie incoronarea unei infinite serii de cauze si sursa unei infinite serii de efecte.”
Jorge Luis Borges○ „Literatura este una din cele mai interesante si mai semnificative expresii ale umanitatii.”
P. T. Barnum

○ „In literatura ca si in dragoste, suntem uimiti de ce este ales de ceilalti.”
Andre Maurois

„Literatura mea este mai mult rezultatul unui paradox decat al unei logici implacabile, fiind tipica romanelor politiste. Paradoxul consta in tensiunea care exista in sufletul meu.”
Paulo Coelho

„In literatura, ambitia novicelui este sa achizitioneze limbajul literar; straduinta adeptilor este sa scape de el.”George Bernard Shaw „Literatura devine memoria vie a unei natiuni.”Aleksandr Soljenitin

„Literatura este fara dovezi. De aici trebuie sa se inteleaga ca nu poate dovedi, nu numai ceea ce spune, ci chiar si ceea ce merita osteneala de a spune.”
Roland Barthes

„Scriem din viata si numim asta literatura, iar literatura traieste intrucat existam noi in ea.”
F. Sionil José
„Una din conventiile legate de literatura este ca, in ciuda copyright-ului o carte apartine cititorului la fel de mult ca si scriitorului.”
Anne Fadiman

„Literatura este arta descoperirii a ceva extraordinar despre oamenii obisnuiti, si povestirea cu cuvinte obisnuite a ceva extraordinar.”
Boris Pasternak

„Literatura nu este limitata, pentru simplul si suficientul motiv ca nici macar o singura carte nu este.”
Jorge Luis Borges
„Daca literatura nu este totul, nu merita nici macar o ora a deranjului cuiva.”
Jean-Paul Sartre
„In literatura poate fi aflata adevarata viata. Sub masca fictiunii poti spune adevarul.”
Gao Xingjian
„Poezia este o lacrima care plange cu ochii.”
Nichita Stanescu
○ “Poezia este deschiderea si inchiderea unei usi, lasandu-i pe cei care privesc prin deschizatura sa ghiceasca ce s-a vazut in frantura aceea de clipa.”
William Somerset Maugham
img carte 6
„Declinul literaturii indica declinul unei natiuni.”
Johann Wolfgang von Goethe
„Literatura inalta si fina este ca vinul, iar a mea este ca apa; oricui insa ii place apa.”
Mark Twain

„Literatura este vehiculul sigur si traditional prin care invatam despre lume si trecem valorile de la o generatie la urmatoarea. Cartile salveaza vieti.”
Laurie Anderson

„Literatura anticipeaza intotdeauna viata. Nu o copie ci o modeleaza catre telul sau.”
Oscar Wilde
„Oamenii nu asteapta prea mult de la literatura. Ei vor doar sa stie ca nu sunt singuri in deruta lor.”
Jonathan Ames
img carte 7 ○ „Literatura ne poate reaminti ca nu tot din viata este scris; exista inca atat de multe povesti de istorisit.”
Colum McCann○ „Literatura este locul unde merg sa explorez cele mai inalte si mai joase locuri ale societatii umane si a spiritului uman, unde sper sa gasesc nu un adevar absolut, ci adevarul povestii, al imaginatiei si al inimii.”
Salman Rushdie

„Literatura, literatura adevarata, nu trebuie sa fie inghitita precum o potiune ce poate fi buna pentru inima sau creier – creierul, acest stomac al literaturii. Literatura trebuie sa fie luata si rupta in bucatele, rupta in parti, zdrobita – apoi izul sau frumos va fi mirosit in causul palmei, va fi mestecata si rostogolita cu limba cu deliciu; apoi, si numai apoi, savoarea sa rara va fi apreciata la adevarata sa valoare si partile rupte si zdrobite se vor contopi iarasi laolalta in mintea ta si iti vor dezvalui o unitate la care ai contribuit cumva cu propriul tau sange.”
Vladimir Nabokov

„Aceasta este partea frumoasa a literaturii. Descoperi ca dorurile tale sunt doruri universale, ca nu esti singur si izolat de nimeni. Ai o apartenenta.”
F. Scott Fitzgerald
„Singura cale de a tolera existenta este sa te pierzi pe tine insuti in literatura ca intr-o perpetua orgie.”
Gustave Flaubert
„Cele doua cele mai atractive puteri ale unui scriitor sunt sa faca familiare lucrurile noi, si noi lucrurile familiare.”
William Makepeace Thackeray
„Nu exista o fundatie mai sigura pentru o prietenie frumoasa decat un gust impartasit in literatura.”
P.G. Wodehouse
„Marea literatura este un limbaj simplu incarcat cu semnificatie in cel mai inalt grad posibil.”
Ezra Pound
„Raspunsurile pe care le primesti de la literatura depind de intrebarile pe care le pui.”
Margaret Atwood
„Literatura este denuntarea timpurilor in care cineva traieste.”
Camilo Jose Cela
„In marea literatura, devin o mie de oameni diferiti dar raman totusi eu insumi.”
C.S. Lewis
○ „Perspectiva concreta a umanitatii isi afla expresia in literatura.”
Alfred North Whitehead○ „Tot ce sunt este literatura, si nu sunt capabil sa fiu altceva.”
Franz Kafka
img carte 3
„Dificultatea literaturii nu este sa scrii, ci sa scrii ceea ce vrei sa spui.”
Robert Louis Stevenson
„Singurul si numai singurul substitut pentru experienta pe care nu o traim noi insine este arta, literatura.”
Alexander Soljenitin
img carte 1 ○ „Literatura se adauga realitatii, si nu o descrie pur si simplu. Ea imbogateste abilitatile necesare pe care viata cotidiana le cere si le daruieste; si, din acest punct de vedere, ea iriga deserturile in care s-au transformat deja vietile noastre.”
C.S. Lewis