Proiectul DECULT, prezentat de Filiala Centru a Federatiei Editorilor si Difuzorilor de Carte din Romania, la Brasov



Miercuri, 25 aprilie 2012, la Restaurantul SIRUL VAMII, din Brasov (Str. Muresenilor nr. 18), a avut loc Conferinta Filialei Centru a Federatiei Editorilor Si Difuzorilor de Carte din Romnia, organizata n cadrul proiectului DECULT. Proiectul Dezvoltarea capacitatii institutionale a partenerilor sociali din domeniul culturii scrise DECULT POSDRU/93/3.3/S/60854 face parte din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013, finanțat de Fondul Social European. Coordonator: Federatia Editorilor Si Difuzorilor de Carte din Romnia (FEDCR). Parteneri: Asociatia Publicatiilor Literare Si a Editurilor (APLER); Asociatia Patronala AGORA (AGORA); Asociatia Difuzorilor Si Editorilor-Patronat al Cartii (ADEPC); Uniunea Editorilor din Romnia (UER).In cadrul conferintei, au fost prezentate informatii legate de proiectul DECULT, precum si prezentari despre E-book; E-business; Orientare si consiliere profesionala. Evenimentul s-a adresat angajatilor din edituri si a reusit sa prezinte noi tendinte in domeniul editorial, precum si  modalitati de abordare a acestora. Prelegerile au fost urmate de sesiuni de intrebari, raspunsuri si interventii.

Lectori: Paul Balogh, a vorbit despre E-book; Dan Grtan, care a prezentat tema eLibrarie; Gelu Ioghen, care a dezbatut pe tema Orientare si consiliere profesionala.

Incepnd din 2010, catre domeniul editorial au fost atrase fonduri europene prin 3 proiecte importante: COMPEDIT (prin ADEPC), PROEDIT (prin UER) Si DECULT (prin FEDCR). Se pune intrebarea in ce mod cei ce-si desfasoara activitatea in edituri, librarii, redactii literare etc., percep aceasta victorie repurtata in numele lor de asociatiile profesionale, ca pe un ajutor real in munca lor. Cui foloseste atragerea de fonduri in domeniul editorial?I n ce mod apar beneficiile?
Sprijinul care vine catre activitatea beneficiarilor nu este intotdeauna direct si palpabil, asa cum ar fi o subventie sau o achizitie de carte, ci apare in mod indirect, asa cum se intmpla si in proiectul DECULT (Dezvoltarea capacitatii instituționale a partenerilor sociali din domeniul culturii scrise), prin dezvoltarea institutionala si consolidarea asociatiilor care ii reprezinta.

Regula de aur, valabila in orice structura asociativa este participarea. Astazi, calitatea de membru intr-o structura asociativa profesionala este o necesitate. Recompensele obtinute ca urmare a acestei calitati sunt mai putin directe, palpabile, precis cuantificabile si personale, ct mai curind indirecte, venite in sprijinul si in interesul breslei, deci cu atat mai valoroase.

Desi, asemenea multor domenii, si in cel editorial, la Bucuresti se da ora exacta , proiectul DECULT strabate tara, activitatile lui fiind organizate in toate regiunile de dezvoltare ale tarii.
Editorii si librarii din toate zonele de dezvoltare sunt avuti in vedere, fiind actorii de pe piata de carte, pe care, prin activitatea lor, o definesc. Deci, toata lumea conteaza in cadrul proiectului DECULT!
‘Adresam tuturor editorilor, librarilor, redactorilor de publicatii literare, tuturor celor care se simt legati de aceasta activitate, inclusiv institutii, reprezentanti media etc., invitatia de a participa la cele 10 conferinte ce urmeaza a fi desfasurate n toata tara, de a cunoaste obiectivele proiectului DECULT, de a beneficia de rezultatele proiectului”, a declarat Lucia Ovezea, PreSedinta FEDCR.

Advertisement

Go to Smartblog Theme Options -> Ad Management to enter your ad code (300x250)

No comments yet.

Leave a Comment